Förstoppning är ett vanligt tillstånd som drabbar både barn och vuxna. Barn som har förstoppning får ont i magen och har svårt för att bajsa. För att få tillståndet att gå över snabbare och dämpa symtomen finns det särskilda läkemedel mot förstoppning som är säkra för barn att använda. Här på MEDS Apotek kan du köpa medicin som lindrar besvären och behandlar förstoppning hos barn.
Vanligt tillstånd hos barn
Att barn får förstoppning och hård mage är mycket vanligt. Det räknas som förstoppning om barnet har bajsat färre än tre gånger på en vecka. Tillståndet gör att det bildas en hård klump av avföring i slutet av ändtarmen och det blir mycket svårt att bajsa. Barnet kan dessutom få en spänd och uppblåst mage som i de flesta fall även gör ont. Förstoppning kan bero på flera olika orsaker. Det går vanligtvis över av sig själv inom några dagar men det är ofta obehagligt för den som har det. Det finns därför sätt att lindra obehaget och få förstoppningen att gå över snabbare.
Symtom vid förstoppning hos barn
Det kan ibland vara svårt att avgöra om ett barn har förstoppning eller inte, framförallt i de fall då barnet inte kan kommunicera det själv. Barn som har blivit drabbade av förstoppning har svårt att bajsa, får trög mage och får ofta ont i magen. Ibland kan du även märka av att barnet inte vill bajsa eftersom det gör ont. Förstoppning kan även göra att barnet får blod eller slem i avföringen. Det händer att barn som har haft förstoppning i över en vecka kan ha lös avföring i underkläderna eller i blöjan. Det beror på att den lösa avföring rinner förbi förstoppningen och ut vilket ofta misstas för diarré. Långvarig förstoppning kan även göra att barnet blir illamående och kräks.
Vanliga tecken på förstoppning är att barnet har:
- Svårigheter att bajsa.
- Hård avföring.
- Uppblåst mage.
- Svårt att äta.
- Sprickor kring ändtarmsöppningen.
Flera olika orsaker
Förstoppning kan ha flera orsaker. Hos barn beror det främst på deras matvanor och dagliga rutiner. Förändringar i kosten eller rutiner är en vanlig orsak till förstoppning hos barn. Det kan också orsakas av sjukdomar som påverkar magen samt kroppens förmåga att ta hand om mat och avföring på rätt sätt.
Förändringar i rutiner
Stora omställningar kan göra att barn får förstoppning. Barn som precis slutat med blöja, börjat äta vanlig mat efter en kost av enbart bröstmjölk eller ersättning och barn som precis börjat på förskolan drabbas ofta av förstoppning. Förändringar i rutiner eller stora händelser i barnets liv kan göra att hen känner sig stressad eller orolig, vilket också påverkar magen och kan ge förstoppning.
Obalanserad kost
En obalanserad kost ligger ofta bakom förstoppning hos barn. Att äta för lite fiber, dricka för lite vätska eller äta för mycket av livsmedel som har en stoppande effekt, exempelvis ris, pasta och bröd, kan orsaka förstoppning. Tillståndet kan även bero på allergier som exempelvis glutenintolerans och allergi mot mjölkprotein. Barn som äter en kombination av bröstmjölk och bröstmjölksersättning drabbas ofta av förstoppning.
De håller sig
Att inte bajsa när man faktiskt behöver ökar risken för att drabbas av förstoppning. Det är vanligt att barn håller sig från att bajsa. Det kan bero på att de inte känner trygghet och ro där de är just då, eller att de gör något mycket roligare vid just det tillfället.
Behandla förstoppning hos barn
Förstoppning går ofta över av sig själv utan någon form av behandling, men det kan ta tid och dessutom påverka barnets allmänna tillstånd. För att bli av med förstoppningen snabbare och lindra symtomen finns det läkemedel som hjälper till att mjuka upp bajset. Det finns även läkemedel, som till exempel Laktulos, som du kan ge ditt barn i förebyggande syfte. Laktulos kan du ge ditt barn från en månads ålder. Det finns även en hel del huskurer och tips du kan ta del av som är bra för att dämpa besvären.
Receptfria läkemedel mot förstoppning
Det finns flera olika typer av receptfri medicin för behandling av tillfällig förstoppning. Mikrolavemang, rektallösning, granulat, pulver och medicin i flytande form är några utav de beredningsformer som läkemedel mot förstoppning finns i. Medicin som behandlar förstoppning fungerar på olika sätt. En del förs in i rektalöppningen och löser där upp den hårda avföring som sitter längs ut i ändtarmen. Andra läkemedel verkar istället genom att binda vatten och öka volymen i tarmen som gör att tarmfunktionen normaliseras, vilket i sin tur mjukar upp avföringen. Microlax är ett snabbverkande laxermedel som mjukar upp avföringen utan att irritera barnets känsliga tarm. Det ger effekt redan inom 5–15 minuter och är ett mycket effektivt läkemedel för att behandla tillfällig förstoppning.
Anpassa kosten
Det finns mat du kan undvika att ge ditt barn för att förhindra att förstoppningen blir värre, och för att den ska gå över snabbare. Vissa livsmedel har en stoppande effekt i tarmen som kan orsaka förstoppning om det äts i för stora mängder. En klassisk huskur mot förstoppning är att ge ditt barn katrinplommon. Katrinplommon sätter fart på tarmsystemet och gör det lättare för barnet att gå på toaletten. Annan bra mat att äta vid förstoppning är fiberrik mat, till exempel aprikos, apelsin, kokta morötter, fullkornsprodukter, havre, bönor, kokt broccoli, och syrade mejeriprodukter. Tänk på att få i barnet rikligt med vätska för att underlätta för mage och tarm.
Massera barnets mage
Bebisar och barn som äter både bröstmjölk och bröstmjölksersättning kan ofta drabbas av förstoppning. I de fall och i andra fall av förstoppning kan det ibland hjälpa att lätt massera barnets mage medurs när hen försöker bajsa för att få igång tarmfunktionen. Om barnet på något sätt uttrycker att hen inte tycker om massagen ska du sluta direkt.
Att söka vård för ditt barn
Förstoppning går i allmänhet över utan behandling, eller med hjälp av receptfria läkemedel. Om ditt barn har långvarig förstoppning som inte går över trots behandling, eller om barnets allmänna tillstånd blir allvarligt påverkat bör du kontakta en vårdcentral.