Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Hudvårdsskola - aktiva ingredienser

Hudvård fortsätter att växa i popularitet, inte minst i sociala medier. Det finns mängder med information och tips om vilka produkter och ingredienser som kan hjälpa dig att uppnå din drömhy och råda bot på olika hudproblem. Så mycket information, tips och produkter kan lätt bli överväldigande, inte minst när det kommer till just Aktiv Hudvård. 

Men oroa dig inte - här har vi samlat information om vad de olika aktiva ingredienserna gör och vilken hudtyp de passar bäst för. Dessutom har vi samlat våra bästa produkttips här - allt för att du ska lyckas med din hudvårdsrutin!

Vad innebär Aktiv Hudvård?

Aktiv Hudvård syftar till produkter som innehåller aktiva ingredienser. Du kanske är bekant med Vitamin C och AHA-syra till exempel? Detta är två exempel på vanliga typer av Aktiv Hudvård. Andra vanliga kategorier av Aktiv Hudvård är Retinol, Niacinamide och BHA-syra. Användning av aktiva ingredienser gör märkbar skillnad på huden och är därför ett populärt tillskott i hudvårdsrutiner som syftar till att förebygga eller lindra exempelvis oren hy, fina linjer och pigmenteringar.

Välj rätt Hudvård för din hudtyp

Vitamin C

Vitamin C, eller askorbinsyra, är kraftfull antioxidant som passar nästan alla hudtyder. Askorbinsyra hjälper till att stimulera kollagenproduktionen och motverka oxidativ stress i huden som orsakat av fria radikaler. Det sistanämnda gör att det är mest fördelaktigt att använda Vitamin C på morgonen för att skydda huden mot dagliga påfrestningar så som luftföroreningar.

Vitamin C ger dessutom huden lyster, jämnar ut hudtonen och bekämpar hyperpigmentering. Generellt bör man vara försiktig med att kombinera olika aktiva ingredienser med varandra, men just Vitamin C funkar väl ihop med en annan antioxidant, nämligen Vitamin E. Effekten av Vitamin C blir ännu mer potent i kombination med Vitamin E.

Vitamin A - Retinol

Retinol, som är en form av Vitamin A, är en populär ingrediens av många anledningar. Retinol har förmågan att tränga djupt ner i huden då den består av mycket små molekyler. I huden omvandlas Vitamin A sedan till Vitamin A-syra. 

Retinol stimulerar produktionen av elastin och kollagen vilket gör huden mer spänstig. Detta gör att fina linjer och rynkor blir mindre framträdande. Vad som är häftigt med Retiol är dess cellkommunicerande egenskaper - Retinol kan alltså ha en direkt påverkan på hudcellens beteende och få åldrade hudceller att bete sig som yngre, friskare hudceller. Av denna anledning är det en väldigt populär Antiage-ingrediens. 

Retinol används även för att behandla akne och solpigmenteringar eftersom dess cellförnyande effekt även har en positiv effekt på dessa hudtillstånd.

 • Vegan
  Medik8 Crystal Retinal 6 Serum 30 ml
  1.025 kr
 • 20%
  Vegan
  Beauty of Joseon Revive Eye Serum Ginseng + Retinal 30 ml
  159,20 kr 199 kr

Niacinamide

Niacidamide är en form av Vitamin B3 som har stor effekt på hudens struktur. Denna populära ingrediens verkar nämligen porförminskande genom att förstärka hudens elasticitet vilket gör att porerna drar ihop sig. Niacinamide ökar även produktionen av ceramider som verkar fuktbevarande samtidigt som talgproduktionen reduceras.

Niacinamide används ofta för att behandla oren hy tack vare dess antiinflammatoriska effekt, men har också Antiage-egenskaper då det verkar kollagenstimulerande.

 • Vegan
  IDA WARG Radiant Glow Niacinamide Glow Essence 150 ml
  269 kr
 • Vegan
  Emma S. Treatment Niacinamide Formula 60 ml
  349 kr
 • Vegan
  Jorgobé Niacinamide Serum 50 ml
  173 kr

AHA-syra

AHA-syror innefattar flera olika syror, där de mest effektiva och kanske mest välkända är Glykolsyra och Mjölksyra. AHA-syra har en exfolierande effekt på huden och används ofta för att snabba på cellförnyelsen. När gamla, döda hudceller peelas bort framträder en finare, slätare hudstruktur nämligen, och hudens förmåga att bevara fukt förbättras.

Glykolsyra penentrerar huden djupt och effektivt och avlägsnar döda hudceller. Även effektiv mot hyperpigmentering.

Mjölksyra är en relativt mild AHA-syra som balanserar huden och verkar antibakteriellt. Mjölksyra är effektiv mot akne, pigmentering och synliga porer.

BHA-syra

BHA-syra, även känd som salicylsyra, är en oljelöslig ingrediens vilket för den effektiv i att lösa upp fett och talg på huden. BHA-syra ökar hudens cellförnyelse vilket gör att den även är en lämplig ingrediens i Hudvård för mogen hy.

BHA-syra verkar precis som AHA-syra exfolierande men är också antiinflammatorisk vilket gör den till ett populärt alternativ för att motverka tilltäppta porer och akne. 

 • Vegan
  Jorgobé 2% BHA Exfoliating Toner 150 ml
  319 kr
 • Vegan
  COSRX AHA/BHA Clarifying Treatment Toner 150 ml
  199 kr