Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Guide: Solskydd – få maximalt skydd och fin hy!

Varför får man finnar av solkräm? Varför ska man smörja solkräm när man har badat trots att krämen är vattenfast? Och vilka egenskaper ska man leta efter när man letar efter ett riktigt bra solskydd? Vi frågade Margret Pinto, grundare av EVY Technology, om allt vi vill veta om solkräm för att få maximalt skydd samtidigt som man bibehålla en vacker och fin hy.

Välj ett solskydd som skyddar mot UVB men även UVA. "UVA-strålarna, som finns runt oss hela tiden och går igenom glas och längre ner i hudlagret ges nu allt större uppmärksamhet. De strålarna bidrar till hudskador och hudcancer", säger Margret Pinto.

 

Äntligen sommar! Sola hela dagarna! Eller? Hur är det med det egentligen? Många vill känna sig solkyssta, men ingen vill ha rynkor och hudcancer. Man hör ju ofta att för tidigt åldrande av huden ofta är solens ”fel”, men hur stor del av hudens åldrande ÄR på grund av solen?

– UV-strålning orsakar ungefär 80 till 90 procent av hudens förtida åldrande! Det finns både UVA- och UVB-strålar. UVB är strålar som bränner oss. UVA-strålarna, som finns runt oss hela tiden och går igenom glas och längre ner i hudlagret ges nu allt större uppmärksamhet. De strålarna bidrar till hudskador och hudcancer, säger Margret Pinto.

UVA-ringen på solskyddsprodukter visar att UVA-skyddet är minst en tredjedel. Men det kan vara högre.

– Det är anledningen till att EVY alltid gör ett Boots Star rating test som bättre visar hur högt skydd som finns i produkten. Ett högt UVA-skydd är en billig skönhetsinvestering och viktigt för känslig hud. EVYs solprodukter har alla minst 90 procent UVA i förhållande till SPF värdet och belönas därför med maximalt antal stjärnor.

Vilket är det vanligaste misstaget folk gör när de applicerar solskydd?

– Inget är lika viktigt som att uppnå den rekommenderade mängden. Applicerar du hälften av den rekommenderade mängden av ett solskydd med SPF 50 , som skyddar mot 98% av solstrålarna så får du endast 49% skydd – vilket motsvarar ungefär SPF 2.

Enligt undersökningar tar de flesta 30-40 procent av den mängd man ”ska” ha för fullgott skydd. Den rekommenderade mängden för ansiktet är ungefär 5 milliliter ( tänk på att dina handflator är lika stora som ansiktet och absorberar skydd) medan 35-40 milliliter behövs för hela kroppen!

– Det är ju ganska mycket och därför är det viktigt att tänka på att välja en produkt som är enkel att applicera rätt mängd. EVYs produkter absorberas snabbt och i hela hudlagret, vilket underlättar att uppnå den rekommenderade mängden. Just eftersom folk slarvar och inte sätter på sig tillräckligt och missar områden så uppmanas vi att smörja oss frekvent och efter bad. Men har du redan bränt dig, ja då får du undvika solen helt. Så en ordentligt insmörjning från början är väl investerad tid!

– Tunn, blek och solkänslig hud påverkas generellt mycket mer än den som har tjock och mörkare hudton. Men det är ett missförstånd att personer med mörkare hudton inte behöver solskydd. De får ofta ojämn pigmentering då deras pigment är mer aktivt än hos ljushyade.

Får man alltid rynkor av sol eller finns det en viss mängd solande som bara är nyttigt?

– Solen är ju nödvändig för oss och har många positiva effekter. Inte minst psykiskt. Den gör oss både piggare och mer avslappnade, hjälper oss att stå emot vissa sjukdomar och bildar D-vitamin som har många viktiga funktioner. UV-strålarna är särskilt det som påskyndar hudens åldrande men men att undervisa solen helt är inget att rekommendera.  

Varför får man så ofta finnar av solkräm i ansiktet?

– Solfilter i sig är generellt feta och för att vara ett effektiv solskydd behövs ganska stora mängder fett i lösningen. För att den inte ska kännas så fet så tillsätts produkter som alkohol eller talk, som kan täppa till porerna. När det är soligt och varmt så svettas vi extra mycket och därför blir detta ofta ett problem att plitor av olika slag dyker upp.

Vad ska man göra för att inte få finnar då?

– Välj en lätt och snabbt absorberande solkräm, som gärna är fuktgivande. Se till att produkten inte har uttorkande alkohol, då det kan bli en ond cirkel med ytterligare fettproduktion. Minimera onödiga tillsatser som parfymer eller konserveringsmedel när det går. EVYs produkter är alltid utan parfymer, uttorkande alkohol och konserveringsmedel. En problemhy har ofta en försämrad barriärfunktion som behöver stärkas och balanseras upp. Det gör EVYs grundformula.

Hur viktigt är det att smörja sig efter bad om solskyddet ändå är vattenfast?

– Kolla på flaskan om produkten är vattenfast eller extra vattenfast. För att klassas vattenfast så ska produkten efter två gånger 20 minuter i vatten plus torktid på två gånger 15 minuter, alltså totalt 70 minuter, ha kvar minst 50 procent av skyddet. 50 procent av spf 50 motsvarar cirka spf 2 så det är jätteviktigt att smörja sig igen efter bad. EVYs extra vattenresistenta produkter genomgår ett standardtest som innebär att skyddet ska vara över 50 procent efter 80 minuter i vatten plus torktid mellan. SPF mäts igen efter 140 minuter. Våra produkter uppnår 75-95 procent efter denna tid.

– Vi har testat våra ansiktsformulor som i princip håller samma värde efter 6-8 timmar, men då utan vattentest. Våra tester är gjorda på ett fåtal personer i ett laboratorie och eftersom de flesta slarvar med appliceringen rek. vi ändå frekvent återapplicering. 

Vad skulle du säga att EVY har som inte andra solprodukter har?

– Evys produkter är baserade på en unik formula som tränger längre ned i översta hudlagret i stället för att lägga sig på ytan. Produkten mättar hela översta hudlagret och bildar ett slags membran, som förstärker hudens eget försvarssystem. Effekten blir ett extra långvarigt och vattenfast solskydd som stannar kvar i huden, utan att riskera att gnidas, torkas eller svettas bort. Den patenterade grundformulan är lite som Gore Tex för huden. Den efterliknar hudens naturliga skyddsbarriär, men låter huden andas fritt och täpper inte till porerna. Grundformulan skyddar även vilka aktiva ingredienser som helst, vilket är en del av vår hemlighet varför vi kan göra så milda men effektiva produkter, säger Margret Pinto.

Slutligen, solar du själv?

– Ja men alltid med högt solskydd!

 

HÄR HITTAR DU ALLA SOLSKYDD FRÅN EVY!

MARGRETS SOLSKYDDS-FAVORITER I SOMMAR

EVY Daily Tan Activator

 • Vegan
  EVY Daily Tan Activator 150 ml
  249 kr
 • Bodylotion mot soleksem – samt för en finare och jämnare bränna

– Vi tog fram Tan activator för att hjälpa mot soleksem och stärka huden inför påfrestningarna sol och bad har på huden. Men upptäckte snabbt att produkten hjälper till att öka melaninproduktionen året om, och att man kan uppleva att man även får fortare en fin och jämn solbränna. Perfekt för alla bleka som vill hjälpa solbrännan på traven och känna sig lite fräschare. Den är intensivt vårdande också, och absorberas snabbt. Super för oss stressade som inte orkar använda body lotion annars.

KÖP HÄR!

EVY UV/Heat Hair Mousse 150 ml

 • Vegan
  EVY UV/Heat Hair Mousse 150 ml
  229 kr
 • Hårprodukt med UV- och värmeskydd som ger återfuktning, volym och saltvatteneffekt

– Jag har tunt och skört hår som ofta känns platt. Detta är en perfekt stylingprodukt som ger volym och lite saltvatteneffekt samtidigt som den skyddar mot uttorkning. Använder den före föning och stylingverktyg för ”vavoom”volym, lagom stadga och fin glans. Skyddar mot värme och solblekning. Funkar också om eller för att definiera lockarna och få till snygga beachlockar.

KÖP HÄR!

Daily defense face mousse

 • Vegan
  EVY Daily Defence Face Mousse SPF50 75 ml
  229 kr
 • Multifunktionellt solskydd för ansiktet

– Jag älskar sol och värme, men inte pigmenteringarna som följer, vilket jag motverkar med denna - året runt ! Förutom det höga UVA-skyddet har vi även adderat skydd mot det blå HEV-ljuset eftersom många, precis som jag, exponeras mycket för ljuset från digitala skärmar. Underbart mjukgörande, glow-anti-age ansiktsmousse, som även fungerar som primer innan smink. 

KÖP HÄR!