Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Hudexpertens hudvårdsrutin i fem steg (så viktigt är serumet!)

Ingen skönhetsintresserad har väl missat att serum blivit en obligatorisk del av hudvårdsrutinen. Men vad är egentligen serum och behöver man verkligen det? Vi bad hudexperten Roger Nimark, ACD Training manager på Loreal, om hjälp att förklara vad för effekt man får av serum – och vad som är så speciellt med nya serumet Vichy Mineral 89 Probiotic Fractions. Samt vilka produkter han rekommenderar i en perfekt hudvårdsrutin!

Vad ÄR serum?

– Serum är en produkt som oftast inte innehåller fett, lipider eller olja. Det gör att den penetrerar hudytan och de översta lagren effektivt. Det är ofta anledningen till att det är en hög koncentration av aktiva ingredienser i ett serum.

Vad skiljer serum från till exempel en vanlig dagkräm?

-Konsistensen! Eftersom serum penetrerar hudens hornlager, alltså yttersta lager, arbetar den på ett annat sätt än en dagkräm. En dagkräm innehåller ofta någon olja och lägger sig ”på” huden för att skydda. Eftersom ett serum absorberas bättre innehåller den en högre koncentration av aktiva substanser, oavsett om det är ett antiage-serum eller ett fuktbindande serum. Tänk så här: Ju tunnare konsistens - desto bättre penetration av hudens yttersta lager.

Kan man blanda olika märken i sin hudvårdsrutin?

– Ja, visst kan man ha olika favoriter av hudvårdsprodukter från olika varumärken, men ofta reagerar huden mest positivt när du använder en hudvårdsrutin från ett och samma märke, som är anpassat till just din huds behov. Många kombinerar olika typer av makeupmärken, som en quickfix av hudens utseende, men det är viktigt att själva underlaget innan all makeup är välbalanserat för bästa möjliga hållbarhet och finish.

Kan man blanda olika serum om man vill ha maximal effekt, till exempel glow och antiage?

– Jag tror på liten mängd av flera olika produkter för bästa möjliga resultat på huden. Med andra ord kan du kombinera serum med olika egenskaper. Ett kanske ger mycket fukt medan ett annat ger lyster. Du kan även använda ett fuktserum för optimal återfuktning och därefter ett antiage-serum.

– Man ska däremot vara mycket försiktig med att blanda olika typer av serum som innehåller syror eller retinol, som kan ge en känslighetsreaktioner på huden. Många kallar det finnar, men det är egentligen utslag för att huden reagerat på något.

Du är hudexpert på Loreal, som har tagit fram serumet Vichy Mineral 89 Probiotics, berätta om det!

– År 2017 lanserade vi Mineral 89 Booster, som innehåller hyaluronsyra och vatten från de vulkaniska bergen i Auvergne utanför Vichy i Frankrike. Nu har vi tagit ytterligare ett steg för att möta önskemålet om en hälsosam, stark och vacker hud, genom Vichy Mineral 89 Probiotic Fractions. Det är ett serum som innehåller ett fragmenterat probiotiskt derivat som gör att du får mer motståndskraftig och stark barriärfunktion i huden. Man får även lyster, mer elasticitet och mindre synbara fina linjer.

Haha, många svåra ord. Varför är det bra med vulkanvatten?

– Det är ett källvatten som innehåller 15 mineraler som är kända sedan århundraden för sin positiva effekt på huden!

Varför är det bra med probiotika i hudvård?

– Vi har lyckats fermenterat en bakteriekultur som heter Vitreoscilla filiformis (VF), i Vichys vulkaniska vatten. Probiotika är mikroorganismer som påverkar den mikrobiota sammansättningen positivt och när de intas kan de påverkar immunsystemet positivt. I flera år har probiotika varit känd för sina potentiella fördelar och används därför ofta i kosttillskott.

Får man verkligen mindre rynkor av hudvårdsprodukter? Man läser ju ofta om att krämer inte har någon effekt?

– Jag anser personligen att de skribenter som delar den typen av åsikter om hudvård sällan är relevanta eftersom de inte är nyanserade. Produkterna används inte över tid eller i en anpassad hudvårdsrutin och man kan inte förvänta sig att en hud med mycket ålderstecken radikal ska föryngras med hjälp av en kräm. Genom hudvård och antiage får du definitivt en jämnare hudstruktur och hudton, mindre synbara ålderstecken och en vacker lyster!

I en studie med 42 personer fick 41% mer elasticitet efter att ha använt Vichy Mineral 89 Probiotic Fractions, hur mäter man det?

– Objektiv bedömning av dermatolog, där hudens tillstånd värderas med en score baserad på en standardiserad skala före användning av serumet och efter 4 veckors användning två gånger dagligen av 42 personer. %-talet beskriver utvecklingen på denna skala.

– Om man undrar vad jag menar med elasticitet kan man tänka på att det ibland blir ”sovlinjer” i ansiktet när man legat på kudden. När vi är unga försvinner de snabbt. När vi är äldre försvinner sovlinjen kanske mitt på dagen!

Varför tror du att serum blivit så populärt?

– Vi som älskar hudvård, älskar många steg i rutinen och olika slags konsistenser. Ett serum absorberas snabbt och ger därmed känslan av ett förbättrat resultat oavsett om du vill ha fukt eller mindre ålderstecken!

5 steg – hudexpertens hudvårdsrutin

1. RENGÖR med Pureté Thermale

För maximal effekt av din hudvårdsrutin är det viktigt att du börjar med en bra rengöring som passar din hudtyp. Pureté Thermale Cleansing Foam  tar effektivt bort orenheter och make-up.

2. BOOSTA med Mineral 89 Booster

Applicera direkt efter rengöring i ansikte och även runt ögon. Mineral 89 Booster minskar eventuell känslighet, ger omedelbar fukt och styrka samt förbättrar hudens förmåga att absorbera övriga produkter i hudvårdsrutinen.

3. REGENERERA med serumet Vichy Mineral 89 Probiotic Fractions

Vichy Mineral 89 Probiotic Fractions sätter fart på cellförnyelsen och stimulerar hudens eget försvar med hjälp av antioxidanta egenskaper. Vichys mineralrika vulkaniska vatten stärker och balanserar hudbarriären. Innehåller 4 procent Niacinamid (vitamin B3), en ingrediens som är känd för sin lugnande och utjämnande effekt.

4. VÅRDA med dagkrämen Vichy Aqualia Thermal Rehydrating

Vichy Aqualia Thermal Rehydrating hjälper till att bibehålla hudens fuktbalans. Ger 48 timmars återfuktning.

5. SKYDDA med solskyddet Capital Soleil UV-Age Daily SPF50+,

Capital Soleil UV-Age Daily SPF50+, en ultralätt solkräm med mycket högt skydd. Förebygger fina linjer, pigmenteringar och oxidativ stress.