Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

5 saker som gör din hud torr – och hur du motverkar det!

Efter en härlig sommar är vi snart tillbaka i årets torrhetstid! Vi pratade med Sanne Norgren, Brand Manager på Neutrogena®, om vad som är vår huds största torrfiender och hur vi ska tänka kring produkter för att få en perfekt återfuktade hud i vinter.

Anledningar till att din hud blir torr:

Kyla 🥶

Nu när vädret blir kallare upplever många av oss att vi får torrare hud, men hur kommer det sig egentligen?

– Luftfuktigheten minskar när temperaturen sjunker. Detta gör att vår hud tappar sin förmåga att hålla fast vid fukt med så mycket som 25 procent. När huden saknar fukt kan döda hudceller fastna på ytan och orsaka torra fläckar och blockerade porer. Huden kan kännas torr, stram, kan klia eller fjälla och ofta är huden i behov av återfuktning. Ett tips är att ha en handkräm i väskan nu efter sommaren för att vara redo och även börja med återfuktning för hela kroppen.
 

Tvål 🧼

Att tvål torkar ut ansiktshuden har vi alla varit medvetna om sedan vi läste tjejtidningar i tonåren, men detsamma gäller så klart kroppen!

– Tvål och till och med ditt tvättmedel kan torka ut kroppens hud. Tvål tar bort olja som din hud behöver för att hålla sig återfuktad. Därför är det viktigt att använda tvålfria produkter i duschen och när man tvättat händerna med tvål bör man använda handkräm.
 

Gener🧬

Som alltid när det handlar om gener kan livet behandla oss olika.

– Genetiken är viktig faktor, den avgör hur mycket naturlig fukt huden producerar. Vissa behöver alltså återfukta huden mycket, andra inte, säger Sanne Norgren.
 

Ålder 🔢

Det finns många saker man kan förhindra att utsätta sig för, men ingen i världen undkommer ju tyvärr åldrandet.

– Ju äldre man blir, desto mer minskar mängden naturliga oljor i huden. Förmågan att behålla fukt minskar också, vilket ofta leder till att man får torrare hud ju äldre man blir.
 

Datorskärmar 💻

Alla som sitter långa dagar framför en skärm kan uppleva att strålningen från skärmen göra att huden kan kännas stram och torr. Se till att smörja in huden även under dagen!
 

Om man är väldigt torr någonstans, till exempel benen, går det att göra något åt det långsiktigt?🤔

– En hudvårdsrutin med återfuktande produkter! Torr hud saknar fuktoch behöver tas hand om, vilket man kan göra genom att tillföra fukt. Har man torr hud kan det vara bra att använda produkter med till exempel glycerin som är en riktigt bra ingrediens med återfuktande egenskaper! Glycerin tillför mycket vatten vilket är positivt för hudens fuktbalans och tränger ner djupt i huden för långvarig återfuktning. Se till att smörja en gång eller flera gånger per dag, gärna året runt för att förhindra torr hud.

Varför är det viktigt med en rutin?🧖‍♀️

– Att skapa en bra hudvårdsrutin som inkluderar bad eller dusch och daglig återfuktning, är mycket viktigt.  En torr hud har för lite fukt och fett och huden kan vara ömtålig och lätt bli irriterad. Det är viktigt att sköta om torr hud så att besvären inte blir värre. Använd en tvålfri tvätt i duschen och smörj sedan med en mjukgörande lotion en eller ett par gånger om dagen. En bra hudvårdsrutin året om gör att du kan förhindra utbrott av torr hud.
 

Tvättar man inte bort viktiga oljor om man tvättar ansikte morgon och kväll?
– Nej det gör man inte, men man tvättar bort överflödig sebum och talg som gör att man kan få blemmor, finnar eller pormaskar.
 

Berätta om Neutrogenas produkter och varför de är bra för torrisar!

Neutrogena® är speciellt utvecklat och testat i samarbete med dermatologer och erbjuder produkter för olika hudtyper. I sortimentet hittar du bland annat ansiktsprodukter som erbjuder allt du behöver för en daglig och vårdande ansiktsrutin. Inom ansiktsvård har vi produkter för oren hy som rengör på djupet utan att torka ut huden och som återfuktar utan att täppa igen porerna. Samt den fuktgivande serien Norwegian Formula® som är en komplett hudvårdsserie med hög glycerinhalt för både kropp och händer som är speciellt lämplig för normal till mycket torr hud.


– För torr hud så rekommenderar vi Neutrogena Intense Repair CICA Body Lotion som är kliniskt bevisad att fungera som ett återfuktande bandage för intensiv återfuktning av torr och fnasig hud. Och ett extra tips för händerna är Norwegian Formula Hand Cream oparfymerad som har en glycerinrik formula som återfuktar i 24 timmar och handkrämen ger omedelbar och långvarig lindring,
säger Sanne Norgren.
 

2021-09-14 11:47:35